İnsanların bazı rahatsızlıklardan kurtulması ve daha sağlıklı olabilmesi için çeşitli terapiler uygulanıyor. Tuz terapileri de, bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.
Tuz odası terapileri ilk olarak 19. Yüzyıl ortalarında Doktor Bockowksi tarafından 1843 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Maden işçilerinde görülmeye başlanan akciğer rahatsızlıklarının artmaya başlaması, tuz odalarının keşfedilmesine ve maden işçilerine iyi geldiğinin görülmesine neden olmuştur. Tuz odalarının, duvarları, zemin ve tavanları doğal tuzlarla kaplıdır. Tuz terapilerinde kişilerin solunum yoluyla tuzun etkisini hissetmeleri sağlanıyor.
Tuz Odası Terapilerinin Faydaları
Günlük hayatın getirmiş olduğu yorgunluk ve stresten kurtulmak isteyenler, sunulan tüm hizmetlerden faydalanabilirler. Tuz odalarının insan sağlığı açısından büyük faydası vardır ve terapi tedavileri olarak kabul edilir. Günlük hayatın getirmiş olduğu sinirlilik ve gerginlik bazı kişilerde hastalıklara neden olabiliyor. Tuz odalarında, mikro granüllü tuz taneciklerinin solunum yoluyla alınması birçok fayda sağlıyor.
Tuz terapilerinin faydaları şunlardır;
- Öksürük ve soğuk algınlığı,
- Bronşit,
- KBB hastalıkları,
- Alerji kaynaklı cilt sorunları,
- Kulak enfeksiyonları,
- Sedef hastalığı,
- Egzama ve deri iltihabı hastalıkları,
- Eklem ağrıları,
- Yorgunluk hissi,
- Akciğer rahatsızlıkları,
Tuz odalarını kullanmaya başlayan ve terapilere düzenli devam edenler, kısa sürede faydasını daha iyi görmeye başlayacaktır.
Tuz Odası Kimlere Önerilir?
Tuz odaları, insan sağlığı için tedavi edici odalar olarak kullanılır. Tuz terapilerinin solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinse de farklı sağlık sorunu yaşayan ya da çalışma ortamında bulunmak zorunda kalan kişilere de tavsiye edilir. Tuz odalarının kullanılması tavsiye edilen kişiler arasında şunlar sayılabilir.
- Çok fazla tozlu ortamlarda çalışmak zorunda kalan insanlar,
- Sigara içenler,
- Sanayi çalışanları,
- Maden ve kimya endüstri alanında çalışanlar,
- Hava kirliliğine maruz kalanlar,
Bu durumlarda bulunan kişiler zamanla nefes ve solunum yolu rahatsızlıkları yaşayabilecektir. Tuz odalarını kullanarak kendilerini tedavi edebilir ve hastalıkların önüne geçebilirler.
Tuz Odasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Tuz odalarını kullanmaya başlayanlar, belirli bir süre sonra nefes alma zorluklarının giderek azaldığını görebilecektir. Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ve kullanmak isteyenlere, kullanım şekli, faydaları ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verilir. Tuz odalarına günlük elbiselerle ve ayakkabı ile girilmez.
Tek kullanımlık koruyucu önlükler giyilmelidir. Odalara girmeden önce parfüm gibi güçlü koku etkisi olan maddeler kullanılmamalıdır. Ayaklarda ayakkabı olmamasına dikkat edilmelidir. Tuz odalarında bulunulan her seansta yemek tuzunun 1/10 oranında tuz miktarı solunur. Her seansta geçirilmesi gereken süre 20 ile 40 dakika arası olmalıdır.
Tuz Odasında Ne Kadar Kalınır?
Tuz odalarının sağladığı faydaları en iyi şekilde hissedebilmek için kullanım şekline ve süresine dikkat etmek gerekir. Tuz terapilerine başlamak isteyenler, ilk başladıklarında 5 gün üst üste kullanabilir ve her kullanım en az 20 dakika ortalama 40 dakika olmalıdır. Düzenli olarak devam edenler, belirli bir süre sonra ayda birkaç kez kullanarak, terapiyi sürdürebilirler. Belirli hastalıkları olmayan her yaştaki kişiler rahatlıkla kullanabilir. Tuz odalarından faydalanmak isteyenler, yanlarında çocuklarını da getirebiliyor ve çocuklarında tuz odasında keyifli vakit geçirmelerini, tuzun sunduğu sağlıktan faydalanmalarını sağlayabiliyorlar.
Tuz Odasına Nasıl Girilir?
Tuz odalarına nasıl girilmesi gerektiği hakkında bilgilendirme yapılır. Tuz odalarında elbiseler üzerinde tuz birikmesi olabileceği için günlük elbiselerle değil koruyucu önlük giyilmesi gerekiyor. Ayakkabı ile girilmemeli ve parfüm kullanılmamalıdır. Tuz odalarını terapi için kullanmak isteyenler yaklaşık 1 saat odada kaldıklarında kendilerini dinlenmiş hissedeceklerdir. Terapi sürecinin rahatlatıcı etki oluşturabilmesi için loş aydınlatma yapılır ve müzik yayını verilir. Bu iyi zaman geçirmeyi sağlayacaktır.
Tuz Odasının Amacı Nedir?
Tuz odaları, doğal tuz mağaraları ortamı oluşturmak için özel olarak hazırlanır. Tuz odalarında, mikroskobik tuz partikülleri mevcuttur ve bu solunum yolu ile alındığında, bağışıklık sistemini, vücudun balgam ve mukus salgısına yardımcı olacaktır. Tuz odalarının amacı, insanlara terapi uygulanmasını ve daha sağlıklı olmalarını sağlamaktır.
Mikroskobik tuz partikülleri, akciğerlere girdiğinde, zararlı bakterileri ve alerjenleri etkisiz hale getirecek, şişkinlikleri azaltacaktır. Alerji, astım, bronşit, saman nezlesi gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği görülecektir. Tuz odalarını kullanmaya devam edenler birkaç gün sonra akciğerlerinin temizlendiği hissetmeye başlayacaktır.